Miercuri, 16 septembirie 2015, Colegiul Național ”Ion Creangă” a fost premiat de către ambasadorul Japoniei, Keiji Yamamoto. Distincția, venită din partea ministrului japonez al Afacerilor Externe, este o recunoaștere a ”eforturilor depuse în ceea ce privește promovarea culturii nipone în România”.
Iată articolul publicat pe site-ul Agenției Naționale de Presă AGERPRES:
Constantin Chiriac și Colegiul Național “Ion Creangă” au primit premii din partea ministrului japonez de Externe
Directorul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS), Constantin Chiriac, și Colegiul Național “Ion Creangă” au primit premii din partea ministrului japonez al Afacerilor Externe, distincțiile fiind înmânate în cadrul unei ceremonii, miercuri, la reședința ambasadorului nipon la București.
Gazda evenimentului a fost ambasadorul Japoniei Keiji Yamamoto, care a subliniat că premiile acordate atât instituției de învățământ, cât și directorului FITS reprezintă un semn al aprecierii pentru eforturile depuse în ceea ce privește promovarea culturii nipone în România.
Potrivit diplomatului, Colegiul Național “Ion Creangă” este singura instituție de învățământ preuniversitar din România în care limba japoneză este studiată ca materie de specialitate încă din 1996. În prezent, numărul elevilor care studiază japoneza la acest colegiu este peste 200.
Directoarea colegiului, Florica Alexandrescu, a subliniat că această distincție onorează instituția pe care o reprezintă, dar o și obligă să aibă rezultate excelente în viitor. “Este un premiu important, poate cea mai importantă recunoaștere a noastră”, a declarat Alexandrescu, amintind că prima clasă de limba japoneză a liceului, la jumătatea anilor ’90, avea 14 elevi. Ea a amintit că la colegiul bucureștean se organizează anual evenimente dedicate culturii japoneze.
Ambasadorul Japoniei a vorbit, de asemenea, despre implicarea lui Constantin Chiriac atât ca director al FITS, cât și ca director al Teatrului “Radu Stanca” din Sibiu în colaborarea cu artiștii japonezi, premiul ministrului de Externe nipon fiind “un semn de apreciere” pentru aceste eforturi.
Keiji Yamamoto a amintit că Teatrul “Radu Stanca” este invitat, luna viitoare, la Tokyo Metropolitan, cu spectacolele “Oedip” și “Călătoriile lui Gulliver”. De asemenea, pe 19 octombrie Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu va primi și Premiul Fundației Japonia, a punctat diplomatul.
La primirea premiului, Constantin Chiriac a evidențiat că, pentru el, cei mai importanți sunt oamenii cu care a colaborat de-a lungul timpului. “România primește azi recunoașteri în domeniul culturii și al educației. Cred că e un semn de sănătate, dar și un semn de întrebare referitor la încotro mergem”, a spus directorul Teatrului “Radu Stanca”.
“Suntem aici să sărbătorim nu lucrurile pe care le-am împlinit, ci pe cele pe care vrem să le împlinim”, a adăugat Chiriac, spunând că, pentru el, colaborarea între România și Japonia a însemnat mereu “căutarea excelenței”. El a amintit că prima companie de teatru japoneză a urcat pe scena Teatrului “Radu Stanca” în 1991. De atunci, peste 60 de trupe de teatru au mers la Sibiu. Din 2007 a fost conceput un program de primire a voluntarilor japonezi, iar din 2012 a fost încheiat un Acord de Prietenie între Sibiu și orașul Takayama.
Ministrul Afacerilor Externe a premiat, în total, 116 personalități și 39 de organizații din întreaga lume. Printre personalitățile române ce au primit această distincție de-a lungul timpului se numără Angela Hondru (2008) și Ion Caramitru (2011).
preluare AGERPRES